Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης: «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης: «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

Θεόδωρος Καράογλου:

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός στην ανάπτυξη μιας χώρας αλλά και στην προβολή της είναι ζωτικής σημασίας. Ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της για τη στήριξη και την ανάπτυξη του τουρισμού, της εθνικής της οικονομίας αλλά και γενικότερα για την προβολή της στο εξωτερικό είναι και η στήριξη και η προβολή όχι μόνο των κλασικών μορφών τουρισμού αλλά η επένδυση και η ανάπτυξη και σε άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως για παράδειγμα ο τουρισμός υγείας, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο αθλητικός αλλά και άλλες μορφές.
Ο φυσικός και ο γεωλογικός πλούτος της χώρας μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και προβολής της Ελλάδος μέσω του τουρισμού σε ένα ευρύτερο φάσμα που δεν περιορίζεται μόνο κατά τους θερινούς μήνες αλλά εκμεταλλεύεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Ειδικότερα τα δυόμισι τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έδωσε τις τύχες της διακυβέρνησης της χώρας στον Κώστα Καραμανλή και μια συγκροτημένη, μια επεξεργασμένη τουριστική πολιτική άρχισε να ξεδιπλώνεται. Η άμεση δημιουργία και η λειτουργία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η οργανωμένη, η μεθοδική τουριστική προβολή της χώρας σε συγκεκριμένες αγορές και χώρες είναι πολύ σημαντικές στοχευμένες τουριστικές καμπάνιες. Ήδη αποδίδουν καρπούς προς όφελος του ελληνικού τουρισμού, της εθνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών. Ήδη μέσα στο 2005 είχαμε μία αύξηση της τάξης του 8% περίπου σε σχέση με το 2004 ενώ ήδη το πρώτο οκτάμηνο του 2006 η αύξηση του τουρισμού ξεπερνάει το 10% αποδεικνύοντας ότι τα βήματα που καθημερινά γίνονται στον τομέα αυτό μπορούν πραγματικά να αποδώσουν πολύ σημαντικούς καρπούς.
Ο ιαματικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας προβάλλεται και αναπτύσσεται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη. Η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο αλλά και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν δημιουργήσει μία ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, λειτουργώντας εξειδικευμένα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού Υγείας και προσφέροντας επιπρόσθετες υπηρεσίες θαλασσοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, υδροθεραπείας. Στη χώρα μας οι καταγεγραμμένες πηγές θερμομεταλλικών νερών σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ξεπερνούν τις οκτακόσιες εκ των οποίων περισσότερες από επτακόσιες είναι, εν δυνάμει, αξιοποιήσιμες ενώ αυτές που έχουν αξιοποιηθεί είναι περίπου οι μισές, δηλαδή περίπου τριακόσιες πενήντα. Ενδεικτικά αναφέρω πως στην περιοχή της Μακεδονίας οι ιαματικές πηγές είναι εκατόν δεκαπέντε.
Παρ' όλα αυτά, παρά το πλούσιο φυσικό περιβάλλον η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν κατέχει τη θέση που θα της άξιζε δεδομένου του γεωλογικού υπεδάφους και του πλούτου της χώρας μας σε ιαματικούς φυσικούς πόρους, γεγονός που οφείλεται τόσο στην έλλειψη συντονισμένης πολιτικής προώθησης και διαφήμισης των ιαματικών κέντρων όσο και στην κατάσταση των εγκαταστάσεων των κέντρων αυτών. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται όλο και πιο έντονο το ενδιαφέρον του κόσμου για τέτοιου είδους υπηρεσίες και μορφές τουρισμού, για φυσικούς και παραδοσιακούς τρόπους πρόληψης και θεραπείας προβλημάτων υγείας.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής στις μεγαλουπόλεις, το άγχος, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν συμβάλει σημαντικά ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να ενδιαφέρεται για τα Κέντρα Ιαματικών Πηγών, ένα συνδυασμό δηλαδή φυσικών θεραπειών και περιποίησης που προσφέρονται σε Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού σε ειδυλλιακές εγκαταστάσεις.
Πρότυπο παράδειγμα εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών και ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης αποτελεί η Αιδηψός στην Εύβοια. Το μοντέλο εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών της Αιδηψού στην Εύβοια και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Το όνομα της Αιδηψού σήμερα είναι ταυτόσημο με τις ιαματικές πηγές και σημείο αναφοράς της οικονομικής ανάπτυξης της Εύβοιας.
Στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουμε δύο λουτροπόλεις:
Είναι τα Λουτρά του Λαγκαδά, ένας σύγχρονος χώρος ποικίλων εγκαταστάσεων και προσφοράς διαφόρων υπηρεσιών, όπου πέρα από τις ιαματικές πηγές λειτουργεί και συνεδριακός χώρος που χρησιμοποιείται για συνέδρια, αλλά και για άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προσελκύοντας πλήθος από την ευρύτερη περιοχή, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κενά ακόμη και πολλά περιθώρια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
Παράλληλα, τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας με άριστη ποιότητα ιαματικών πηγών εξακολουθούν να περιμένουν τη λειτουργία της σύγχρονης λουτρόπολης, ενός εντυπωσιακού συγκροτήματος, μιας επένδυσης 7.500.000.000 δραχμών περίπου, που εδώ και δέκα χρόνια έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του -από το 1997 έχει τελειώσει- αλλά δυστυχώς, ακόμη δεν λειτούργησε λόγω μιας σειράς νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων.
Πληροφορήθηκα βέβαια ότι είναι στο τελικό στάδιο η διαδικασία για τη λειτουργία της σύγχρονης αυτής λουτρόπολης, αλλά ιδιαιτέρως και θερμά σας παρακαλώ, κυρία Υπουργέ, ρίξτε μια ιδιαίτερη ματιά στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Και φυσικά όταν αναφερόμαστε στον ιαματικό τουρισμό, μιλάμε για τουρισμό υψηλού επιπέδου και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιορίζουμε το ενδιαφερόμενο target group σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Αντίθετα, τα κέντρα αυτά απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών, σε ανθρώπους νέους, δραστήριους, που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα θέρετρο που μπορεί να συνδυάσει τη σωματική ξεκούραση και με την πνευματική αναζωογόνηση, τη διασκέδαση και τα αθλήματα.
Καθώς ο μέσος όρος παραμονής των επισκεπτών σε τέτοιου είδους θέρετρα κυμαίνεται περίπου στις δεκαπέντε έως είκοσι μέρες, ώστε να φανούν τα αποτελέσματα της θεραπείας, απαιτείται η ανάπτυξη του περιβάλλοντος χώρου με πράσινο, πάρκα, πισίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αποκατάστασης αθλητών, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τουριστική κίνηση και στην ευρύτερη περιοχή και η τοπική οικονομία.
Η παρούσα έλλειψη, ωστόσο, επενδυτικού ενδιαφέροντος και ανάπτυξης του κλάδου ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα οφείλεται και στη μέχρι σήμερα ύπαρξη μονοπωλιακού καθεστώτος εκμετάλλευσης των πηγών από τον Ε.Ο.Τ.. Με το παρόν νομοσχέδιο αναθεωρείται το συγκεκριμένο κομμάτι και δίνεται πλέον η δυνατότητα από τον Ε.Ο.Τ. να παραχωρήσει την εκμετάλλευση των πηγών και των ιαματικών κέντρων και σε ιδιώτες μέσω δημόσιων διαγωνισμών.
Πέρα όμως από το επενδυτικό αυτό άνοιγμα, απαραίτητη είναι και η δημιουργία μιας επικοινωνιακής πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όπως κάθε προϊόν για την εδραίωσή του στην αγορά, την αναγνώριση και την αποδοχή του από το κοινό χρειάζεται σωστή και συστηματική προβολή, έτσι και για τον ιαματικό τουρισμό πρέπει να διενεργηθούν οι κατάλληλες έρευνες αγοράς, προκειμένου να προβληθεί και να προωθηθεί σωστά και αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού έχει και το πλεονέκτημα ότι οι περισσότερες ιαματικές πηγές συνδυάζουν θάλασσα, βουνό και θερμό κλίμα, γεγονός που σημαίνει ότι μια τέτοια μορφή εναλλακτικού τουρισμού μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες κλασικές μορφές τουρισμού.
Κατ' επέκταση, οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. να δημιουργήσουν ειδικά πακέτα διακοπών και προσφορές ανάλογα με τις διάφορες εποχές του χρόνου και να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και να κάνουν την πρόσβαση και διαμονή σε Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού πιο δελεαστική και πιο εύκολη.
Η αξιοποίηση και η ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στη χώρα μας θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής και κατ' επέκταση της εθνικής οικονομίας. Σε τοπικό επίπεδο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών όσο και κατά τη στελέχωση και λειτουργία των κέντρων.
Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στις περιοχές που λειτουργούν Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών. Επιπλέον, θα συμβάλει στην εισροή συναλλάγματος στις περιπτώσεις όπου παρατηρείται τουρισμός από χώρες του εξωτερικού.
Κλείνοντας, το παρόν νομοσχέδιο θέτει νέες βάσεις για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας, για τη δημιουργία και ανάπτυξη σύγχρονων και ανταγωνιστικών σε διεθνές επίπεδο κέντρων με υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, με ευθύνη λειτουργίας είτε των Ο.Τ.Α., όπου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές -αν φυσικά αυτοί επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και συστηματικής αξιοποίησης του φυσικού τους αυτού πλούτου- είτε των ιδιωτών, εννοείται φυσικά και εξυπακούεται μετά από προκήρυξη δημοσίου διαγωνισμού.
Κυρία Υπουργέ, θεωρώ ότι κάνατε μια πάρα πολύ καλή δουλειά με το παρόν νομοσχέδιο. Εκτιμώ ότι θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και γενικότερα στην ανάπτυξη του τουρισμού μας και γι' αυτό υπερψηφίζω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ πολύ.